Om Hyttans Hemligheter

Här i Löa hytta producerades en del av det järn som bidrog till Sveriges stormaktstid under 1600-1700-talet. Långt innan mobiler och appar styrde våra liv var kunskapen om den samverkande kraften mellan vatten, eld, luft, berg och skog avgörande för vår överlevnad och växande välstånd.

Nu har det kommit nytt liv i hyttan! Under några sommarveckor förvandlas hyttområdet till en scen för en hisnande teatervandring. Förra sommaren kunde du bland andra möta den pratglade luffaren och den sotige smeden under den ca 40 minuters långa föreställningen. Och så fanns där ju en och annan överraskning förstås... I år blir det nya överraskningar och hemligheter! Missa inte det!

Följ oss här på hemsidan, på Facebook och på Instagram 🙂

Varför en teatervandring?
Löa hytta rymmer många hemligheter, spännande livsöden och skrönor men även tekniska små underverk och kluriga lösningar. Vårt mål är att nu skapa en mötesplats för upplevelser och kunskap kring hyttans genuina och välbevarade Bergslagsmiljö. Vi vill också bidra till att intressen inom t ex teater, dans, musik, måleri och olika hantverk utvecklas.

Startskottet för vår familjeföreställning Hyttans Hemligheter gick 1 juli 2017. Hyttan förvandlades då till en scen för en spännande teatervandringen i tid och rum. Nu står vi redo att satsa på nya äventyr inför sommaren 2018.

Berättelsen handlar om olika människor som bodde och verkade i en tid då hyttan var igång för fullt och utgjorde ett självklart centrum i byn. Karaktärerna gestaltas delvis av skådespelare men också av fiktiva gestalter som skapas med hjälp av ljud- och ljusteknik.

Konstnärlig ledare för Hyttans Hemligheter är Helena Brusell som har många års erfarenheter från liknande evenemang med Trolska skogen uppe i Mellanfjärden. Helena har även tidigare varit med och arbetat med Löas välbesökta utomhusteater Trollstigen.

Arrangör: Löa Hembygdsförenings Teatersektion