Skrivit om Hyttans Hemligheter i Löabladet

Löabladet har flitigt hållit omgivningarna uppdaterade när det gäller Hyttans Hemligheter. Här nedan finns några av informationstexterna som publicerats i bladet.

Löabladet nr 2 2019

Vi kan inte berätta så mycket om sommarens teater i Löa. Den heter ju Hyttans Hemligheter och hemligheter får man inte yppa i förväg.

Men så mycket kan vi väl säga ändå att det liksom tidigare år gäller för publiken att själv gå runt till olika spelplatser och träffa olika karaktärer, som kan berätta om hur arbetet i hyttan gick till en gång. Eller som det står i broschyren: ”Ett lekfullt teateräventyr för barnfamiljer i den gamla välbevarade järnhyttan där olika underliga och udda figurer fortfarande lever och bor, trots att det är mer än 110 år sedan hyttan stängdes ner.”

Lekfullt, spännande och lärorikt
Några av personerna (om det nu var personer och inte spöken?)som fanns med förra året kommer man att träffa i år igen, andra blir nya bekantskaper. Tanken är att samtidigt som rundvandringen blir spännande och lite lagom skrämmande ska publiken lära sig något om det viktiga arbete som bedrevs i Bergslagens många små hyttor på den tiden då järn var landets viktigaste exportprodukt.

Rinnande saga
Årets saga heter Vattenpussar – en rinnande rolig saga genom Löa Hytta. Manus har liksom tidigare år skrivits av Helena Brusell, som också är regissör. De fem huvudrollerna kommer att spelas av professionella skådespelare. Många goda amatörer har också viktiga roller och inte minst kommer de många barnen att få lite ökat ansvar i år. De kommer bland annat att sjunga ett per sånger, tonsatta av Anna Johansson, musiklärare i Lindesberg, till Helena Brusells text.

Vimplar och blommor
För hyttans dekoration är en sygrupp redan igång och blommor är planterade och på tillväxt för de blomsterarrangemang som också ska pryda hyttan. Med feriepraktikanter och runtompersonal blir det sammanlagt ca 70 personer som på något sätt blir involverade i årets hemligheter. Sponsorer är Sparbanksstiftelsen, Adolf Lindgrens Stiftelse, Svante Bergströms teaterstiftelse, Lindesbergs kommun, Region Örebro län, ABF och Linde Energi. Vattenpussar spelas från 5 juli till 4 augusti, varje dag utom måndagar. Publiken släpps iväg i små grupper från kl 11 till 14.30. Den stora hemligheten är inte GULD i år, men guldvaskning var så uppskattat förra året att det kommer att finnas möjlighet till det i år också, efter rundvandringen. Dessutom blir det en särskild utställning om förnybar energi för barn.


Löabladet nr 2 2018

Har ni sett! Plötsligt har det kommit en ny bro över ån från husvagnsparkeringen. Och där på andra sidan på sågbacken finns ett nytt litet hus. Men nej, det är inte ett sådant där småhus som vi berättade om i förra Löa-Bladet som står färdigt nu. Det är en kolarkoja, där man kan träffa Mira-Maja i sommar.

De som vill försöka avslöja hyttans hemligheter i år, kommer att med hjälp av ett handlöst spöke och en karta ledas på en lite längre tur i och runt hyttan. På vägen möter man olika figurer som kan berätta en del om hyttans historia och, om man har tur, dela ut några krumelutter som kan hjälpa till att avslöja hemligheterna.

Upplägget på den här speciella teatern är alltså ungefär detsamma som förra året. Publiken går runt till olika spelplatser och får av de personer de träffar där lära sig om järnhanteringen och dess betydelse för Löa och Bergslagen samtidigt som det händer mycket spännande saker på vägen.

Kanske hör du en katt som jamar. Men var glad om du inte ser den! Att se en spökkatt betyder otur. En liten mus kan man dock både se och höra hos Luffaren Fargo, som finns i råstu´n, där det smälta järnet en gång rann ut från masugnen. Ett häftigt skådespel!

Hos smeden får man kanske hjälpa till att hamra på järnet som värmts på ässjan, för att det ska bli mjukt och gå att forma. Och har ni sett?! Här blev det till en krumelutt!

Läbbigast är nog att krypa in i blåshuset. Det är bara de modigaste som vågar öppna locket på kofferten som står där inne... Hur det hela slutar kan Löa-Bladet inte berätta, då skulle vi avslöja hyttans stora Hemlighet.

Helena Brusell har, liksom tidigare år, skrivit manus. Hon berättade själv vid kollationeringen inför sommarens spel att det nästan bara är ett "skelettmanus". Mycket plats ges för lekfulla improvisationer i samspel med publiken.

- Jag tror att vi tillsammans ska göra någonting otroligt och fantastiskt, något som barnen ska minnas i hela sitt liv, hoppades Helena.

Premiären blir den 6 juli och man spelar till och med den 5 augusti, alla dagar kl 11-15 utom måndagar. En publikgrupp släpps iväg var 20:e minut. Rundvandringen tar ca en timme. Biljetter 100 kr kan bokas på www.hyttanshemligheter.se eller köpas på plats.


Löabladet nr 3 2017

Drygt två tusen besökare på en sommar. Massor av jobb för byggare och andra lokala entreprenörer. Ökad omsättning för magasin, kafé, golf och byns alla bed & breakfast-ställen. Sommarjobb för tolv skolungdomar och sju deltidsanställda skådespelare plus produktionsteam. Mer än dubbelt så många husbilscampare. Och stor, stor möjlighet för alla som i glädje och gemenskap vill göra något meningsfullt för sig själva och för byn. Det är ingen hemlighet att hyttan är en underbar tillgång för såväl boende som näringsliv i Löa.

Projektet Hyttans Hemligheter med teatervandring i hyttan och allehanda aktiviteter därikring kan se tillbaka på en mycket bra första sommar. Det fanns kanske här och var förhoppningar om att det skulle gå ännu bättre. Men att hela evenemanget gick runt ekonomiskt är gott nog.

Att det gick bra betyder förstås inte att allting gick av sig självt. Oerhört mycket arbete har lagts ned av Hembygdsföreningens Teatersektion och den särskilda projektgruppen med Eva Persson i spetsen.

- Vi började jobba med det här redan 2013, berättar Eva, efter det att vi haft teater på Trollstigen för sista gången. Tanken var att vi skulle få igång en mer permanent teaterverksamhet, med Mellanfjärdens teaterförening i Hälsingland som modell. Där är det Trolska Skogen som blivit ett besöksmål för hela familjen och som under en vandring erbjuder upplevelser mellan saga och verklighet samtidigt som man får lära mer om folktrons väsen och den svenska naturen. Teatern pågår liksom hela tiden medan publiken kommer vandrande.

Att Löa hytta skulle kunna bli en bra plats för en liknande teatervandring stod snart klart. Det var "bara" att sätta igång och planera för hur man på bästa sätt skulle få till det. Vilka ombyggnader skulle behövas? Vad kunde vara tillåtet att göra i den kulturminnesmärkta hyttan? Varifrån skulle man kunna fixa fram pengar? Vilka hemligheter skulle kunna döljas i hyttan? Vem skriver manus? Vilka vill vara med och jobba? Vad skulle man kunna göra mer runt själva teatervandringen?

Mycket jobb, som sagt. Förra sommarens Bergslagsspel sköt upp hemligheterna ett år, Men samtidigt fick teatersektionen mer kunskaper, idéer och kontakter. Och i somras var det alltså klart. Det minsta kolhuset var ombyggt till biljettkontor och teaterfoajé med toaletter och artistloge. Nya trappor var byggda, scenen i råstu´n hade fått tak och bättre ljus och välkomna ekonomiska bidrag hade inkommit från Jordbruksverket, EU, Sparbanksstiftelsen, Adolf Lindgrens Stiftelse, Lindesbergs kommun, ABF, Tottos Minnesfond och Löa Hembygdsförening och även privatpersoner. Några hade lämnat saker till loppiset på Perssons Magasin att säljas till förmån för Hyttans Hemligheter. Totalt omsatte projektet 1,2 miljoner kronor, varav drygt 550 000 kr gått till nybyggnationer. Samarbetet med Lindeskolan, kulturskolan, Löa Sportklubb och .... var naturligtvis också värdefullt.

Sommarens vandringsteater var igång från 1 juli till 13 augusti varje dag utom måndagar, sammanlagt 38 dagar. Teaterbesökarna kunde alltså komma när de ville mellan kl 11 och 15 och släpptes i väg på vandringen i grupper. Möjlighet till spökjakt under den stora granen och test av allehanda leksaker av äldre sort, så som styltor, tunnband och allt vad det var, fanns också. I museet rullade även en film från tidigare Trollstigsföreställningar.

Publiken uppskattade vad den fick vara med om. Den utvärdering som gjordes bland besökarna samlade många positiva kommentarer. Några tyckte att vandringen var alldeles för kort. Väl spelat och spännande, men det tog slut alldeles för fort. När tillströmningen av teaterbesökare inte var så stor kunde en vandringsgrupp bestå av bara mormor och morfar och två barnbarn. Då kändes det lite ödsligt i "salongen". Några barn var för unga, för att riktigt fatta vad historien handlade om. Andra besökare hade gärna sett något som vände sig lite mer till vuxna också.

Projektgruppen tar åt sig av alla kommentarer och tar med sig till nästa år. För visst blir det hemligheter i hyttan då också. Fast vad för hemligheter det blir vet man inte än och inte heller på vad sätt hela projektet kan förbättras. För att få hjälp med det kallar teatersektionen till ett allmänt möte i Hyttkontoret, måndag 27 november kl 18.30.

- Vår förhoppning är att fler Löabor ska vilja engagera sig för detta, säger Ingrid Wieselgren, som varit en av de engagerade i sommar. Framför allt vill jag att alla ska förstå att Hyttans Hemligheter inte bara är en satsning för teaterintresserade barn. Det är ju något som är bra och till nytta för hela byn. Alla företag och verksamheter har väl glädje av att fler besökare kommer till Löa. Att hyttan nämn i radio och TV, annonser och tidningsartiklar är reklam för oss alla. Många barn är säkert roade av att vara med på något sätt i teatern och bara det borde göra fler föräldrar intresserade också.

- Det kommer att bli mycket jobb till nästa sommar också, säger Eva Persson, men slutmålet med det här projektet är att det ska gå runt utan en massa ideellt arbete, en vara som det tyvärr börjar bli ont om även i Löa.

- Men det är roligt och spännande att tänka framåt också. Det finns ju så många möjligheter här. Även sågen och kvarnen kan bli involverade i teatervandringen på något sätt. Kvarnen kan också ge plats för utställningar av olika slag. Tanken med scenen som vi gjorde i ordning till i somras, är att den ska kunna hyras ut till trubadurer, stråkkvartetter, föreläsare, trollerikonstnärer eller vem som helst som vill ordna en egen föreställning av något slag. Stiko Per Larsson och Martin Elmgren samt James Hollingworth var där i somras. Många fler får ju plats. När hemligheterna sover på kvällen är scenen ledig.

Det blir säkert en spännande sommar i Löa nästa år också. Kom till teatersektionens möte 27 november och dela med dig av dina synpunkter, kommentarer och idéer!


Löabladet nr 2 2017

Snart ska hemligheterna uppenbaras. Den 1 juli är det dags för besökare till Löa hytta att ta reda på vad som egentligen döljer sig där inne. Med hjälp av en karta får man själv leta sig fram på en hisnande rundvandring. Du kommer att träffa den vänliga guiden Anna, den pratglade Luffaren med sitt dockspel och Smeden vid sitt städ. Du får del av många spännande livsöden och en uppvisning i dåtidens tekniska små underverk. Och så är det då de där överraskande hemligheterna! Eva Persson har berättat för Löabladet vad man till exempel  kommer att finna om man tar sig in i blåshuset. Vi ska inte avslöja det här, men ujujuj vad spännande det låter!

Varje dag kl 11-15 (utom måndagar) 1 juli - 13 augusti finns Luffaren och de andra på plats.

Hyttans hemligheter är en teaterupplevelse där publiken inte sitter still. Men en scen finns ju ändå sedan gammalt i hyttans råstu´ (där det smälta järnet en gång i ett glödande skådespel rann ut från masugnen över sandgolvet).

Numer finns fasta bänkar i denna teaterlokal och scenen har fått en regnskyddande markis över sig. Denna scen får alla som vill nyttja under sommaren för uppträdande av olika slag. Konserter, stå-upp-komik, föreläsningar eller vad man vill. Dit kommer till exempel James Hollingworth den 15 juli kl 19. Ett kärt återseende för både James och publiken kan man tänka. Det var ju här han spelade Lasse-Maja under några år i slutet av 1980-talet. Den här gången kommer han att ha med sig ....

Löa Kultursällskap sköter bokningar av scenen. Kontakta Helena Fallkvist, om du vill använda den någon gång. Ev affischering, biljetter och sådant får du sköta själv.


Löabladet nr 1 2017

Hyttans Hemligheter blir allt verkligare. Det östra kolhuset mitt emot hyttan har snart förvandlats till biljettkontor, informations- och utställningslokal samt artistloge. Det är inte någonting som syns utanpå. Hyttans kulturminnesskyddade miljö får inte ändras. Men att inuti fixa till en bra startplats för den teatervandring som besökare kan göra här i sommar går bra.

Gunnarssons Bygg med pappa Per som bas och sonen Pontus och systersonen Jonas Arvidsson som medhjälpare har snickrat och sågat och hamrat där ett tag. Förhoppningen är att det ska gå att få in toaletter också, men då måste man hitta mer pengar någonstans först.

Som vi berättade i förra numret av Löa-Bladet är Hyttans Hemligheter en alldeles speciell sorts teater. Publiken sitter inte still, utan går runt på egen hand och möter under vägen, personer som kommer att berätta och spela upp små teaterföreställningar, för att visa hur arbetet här gick till en gång.

Ensemblen börjar bli fulltalig. Daniel Epstein från Stockholm kommer att spela luffare. Christian Dam och Rolf Elmström delar på rollen som smed och Monica Ivarsson, Gunilla Råstock, Mona Ek, Molly Lindin-Bäcklund och Lina Ericsson turas om i den kvinnliga rollen.

Feriepraktikanter från Lindesberg och Ljusnarsberg kommer också att hållas sysselsatta.

Premiär blir den 1 juli och hyttan blir sedan öppen för teaterbesök varje dag utom måndagar, kl 11 - 15 fram till den 13 augusti. Filmad teater kommer också att finnas tillgänglig för besökarna. Towe Dam har klippt ihop en film från Trollstigen, som tidigare var sommarens teaterevenemang i Löa. Den kommer att visas inne i museet. En lekhörna där barn kan få bekanta sig med lite äldre leksaker som styltor, tunnband, trädockor mm planeras också.